HENN Wins Architectural Competition for the MedForCE in Münster

By  |  Comments

HENN MedForCE

Project: MedForCE in Münster
Designed by HENN Architekten
Location: Münster, Germany
Website: www.henn.com
HENN Architekten share with us their winning proposal design for the MedForCE in Münster building, the new medical research center of Münster‘s University Hospital.

Discover more of the project along with the architects' description after the jump:

HENN MedForCEHENN MedForCEHENN MedForCEHENN MedForCEHENN MedForCEHENN MedForCEHENN MedForCE

From the Architects:

MedForCe, the new medical research center of Münster‘s University Hospital, is the main facility for the Institute for Microbiology and Hygiene and will contain a wide range of other research facilities for the medical faculty.

The new building defines the north-eastern edge of the medical faculty site and its southern end is connected to the main axis of the planned campus. It comprises two interlocking, annular complexes, each surrounding an interior courtyard accessible from a forecourt. This arrangement provides a clear division between the research areas in the northern part and the Center for medical Microbiology and Hygiene in the southern part of the building. In the middle, the „intersection“ creates the shared foyer which also functions as a communicative hub for both parts. Allowing access from both sides, the building faces the hospital and the city. Designed as a generous space, it creates an expansive entrance feature for many areas of the facility. The stand-alone, cantilevering seminar, conference and lounge rooms are connected on the first two floors by gallery-like bridges, which reinforce the open space effect and permit visual contact between the various levels and the foyer below. Research areas and offices are arranged in rings radiating out from the centre in accordance to the building typology. The room layouts are flexible, allowing them to be changed to suit methods of working. Additional unused services shafts allow retrofitting of equipment and linking of technical services in almost all areas of the building at any time in the future.

The building skin is a horizontally divided perforated facade and adopts the language of the surrounding architecture, largely due to its consistent combination of concrete and brick. Continuous window elements with ultra-slender, concrete reveals dominate the facade of the laboratory and office areas, while the entrance area in the middle of the complex is glazed on the sides facing the internal courtyards.