Rooftop Laundry by Studio COLL COLL

By  |  Comments

Studio Coll Coll reconstructed a former laundry room in the attic of an Old Town house in Prague into a poetry studio. The Main inspiration came from a poem by Siegfried Mortkowitz – Incomplete Sentence. The Poem was originally written for the B O D Y magazine. Take a look at the complete story after the jump.

From the architects: The late works of Siegfried Morkowitz are best represented by his poem Sentence recently published in the B O D Y Magazine. The melancholy fills the space while the poem is read. For us it worked better than any client specification.

Our task was clear at the first sight, we needed to keep the soul of the space, while building a retreat for the creative mind. The disused laundry at the top of a 19th century mestansky dum had it all. In the very heart of the Prague’s Jewish quarters, hidden in the attic, five stories above the havoc of the Old Town. In the very center, though touching the sky. Years of labour soaked up in the walls created the perfect foundation for our design of a poets study.

RELATED: FIND MORE IMPRESSIVE PROJECTS FROM THE CZECH REPUBLIC

The conversion is a part of the regeneration project The Emerald by Urbanium Concept. Each of the apartments in the house is designed to a different mood. Its general idea is creating comfortable living spaces, while retaining the existing historical qualities. All our interventions had to follow the objective of amplifying the unique atmosphere and enabling comfortable writing and occasional sleep-over.
The bed occupies the centre of the flat. It divides the 31 square meters into distinct parts – hall, kitchen, wardrobe, bathroom, dining area and finally the working table. All piping is on the surface, former washing stove turned into a sink. Furniture from the attic got a new coating, the wardrobe had to be cut apart to pass through the door. New electric hob is fitted into an antique table and two ornate beds converted into one larger, upholstered with BROKAT.

We brought ornamental softness to the utilitarian space. All that is in the daily use is clean, the rest in the background remained in the original state.
The cleaning routine remained present as the bathtub is placed in the focal point of the space. While contemplating in the bath you see the sky and in winter the frost flowers growing on the single glazed windows.

sometimes at night, just before I turn off the lights
and shut myself into the night, before I have read
that magazine piece about an eccentric artist
working on an exact replica of the entire world
or googled the symptoms of some rare fatal disease,
just to be sure I am still immortal,
before I have checked on the whereabouts
of the cat, to see if he has climbed
into that small nook under the sink
when the trash bin was open
or has not been locked out on the balcony,
but after I have smoked my last cigarette and
emptied the last bottle of wine and
made a mental note to buy more wine soon,
after I have checked on my sleeping son, to make sure
he is still breathing, though he always is,
after I have locked the front door,
after I have taken out my false teeth
and brushed the real ones,
after I have contemplated my half-toothless grin in the mirror
and compared it, favorably, to a baboon’s butt,
after I have examined the night for stars and found none,
just a sheet of ammoniac light plastered against the sky
by the gaseous metropolis in which I now live,
and after I have asked myself again
if it would not be better to live somewhere else,
anywhere else,
after I have decided not to think about tomorrow
because there is always a tomorrow
until there isn’t,
and after I remembered, for no reason at all,
that night we parked my old Rambler in a field
of wildflowers not far from where you now live
and a storm erupted that seized us in its violent fist,
and we clung to each other for dear life
as all lovers do –
o Christ, all the years that have passed
since the days we spent inside each other’s skin
in a single night’s dream.

Photograhy by by Jakub Skokan and Martin Tůma at BoysPlayNice

Find more projects by Studio COLL COLL: www.collcoll.cc