Mixed Use

Vouga Project by Nu.ma Architects

By  | 

Vouga Project by Nu.ma Architects

Nu.ma Architects designed the company headquarters of Sociedade Comercial do Vouga in Agueda, Portugal. The building is split into 3 different areas: exhibition, offices and the warehouse space. Take a look at the complete story after the jump.

From the architects: 

The site

The lot, where the project is inserted, has a non-regular shape, perpendicular to EN333 in Agueda, Portugal.

Formal and functional constraints

Taking in account the regulations and municipality rules, the building was inserted to respect this rules and take in account the maximum permitted area to build. The proposal start as a regular shape (rectangular) with the dimensions of 100m x 32m Taking in account the regulation, this form was re-shaped to respect all the specifications.

Concerning the height of the building and because it has 9 meters high, we decided to split his facade in 3 parts (2,5m; 2,5m; 4m) This also served to establish some rules regarding the design of windows; doors; etc

Program

In terms of the program and taking in account the particularity of the functionality of the company, we notice that this should be built in two stores. In the same logic, the program should be split in 3 different areas: exhibition; offices; warehouse
The building is organised: Ground floor, the public access with the exhibition area and the warehouse (controlled) were the exhibition is located near the principal road (EN.333) and the warehouse in the back of the terrain (with a secondary entrance).

RELATED: FIND MORE IMPRESSIVE PROJECTS FROM PORTUGAL

On the first floor, the private zone of the company and with restrict access, were is located the office zone and bar/ canteen.

Materiality

Regarding the materiality of the building, we simplify all the construtura system. All the building is in corrugated sheet, and in the exhibition area we assumed a transparency of the building bringing the connection of the building it self with the public

Vouga Project by Nu.ma Architects

Vouga Project by Nu.ma Architects

Vouga Project by Nu.ma Architects

Vouga Project by Nu.ma Architects

Vouga Project by Nu.ma Architects

Vouga Project by Nu.ma Architects

Vouga Project by Nu.ma Architects

Vouga Project by Nu.ma Architects

Vouga Project by Nu.ma Architects

Vouga Project by Nu.ma Architects

Vouga Project by Nu.ma Architects

Vouga Project by Nu.ma Architects

Vouga Project by Nu.ma Architects

Vouga Project by Nu.ma Architects

Vouga Project by Nu.ma Architects

Vouga Project by Nu.ma Architects

Vouga Project by Nu.ma Architects

Vouga Project by Nu.ma Architects

Vouga Project by Nu.ma Architects

Vouga Project by Nu.ma Architects

Vouga Project by Nu.ma Architects

Vouga Project by Nu.ma Architects

Vouga Project by Nu.ma Architects

Vouga Project by Nu.ma Architects

Vouga Project by Nu.ma Architects

Vouga Project by Nu.ma Architects

Vouga Project by Nu.ma Architects

Vouga Project by Nu.ma Architects

Vouga Project by Nu.ma Architects

Vouga Project by Nu.ma Architects

Vouga Project by Nu.ma Architects

Vouga Project by Nu.ma Architects

Vouga Project by Nu.ma Architects

Vouga Project by Nu.ma Architects

Vouga Project by Nu.ma Architects

Vouga Project by Nu.ma Architects

Vouga Project by Nu.ma Architects

Vouga Project by Nu.ma Architects

Vouga Project by Nu.ma Architects

Vouga Project by Nu.ma Architects

Vouga Project by Nu.ma Architects

Vouga Project by Nu.ma Architects

Vouga Project by Nu.ma Architects

Vouga Project by Nu.ma Architects

Vouga Project by Nu.ma Architects
Vouga Project – 2016 . 2018
Architecture: Nuno Silva (nu.ma | unipessoal, lda)
Location: Agueda – Portugal
Client: Sociedade Comercial do Vouga
Construction area: 3200 m2
Civil engineer: Nuno França Engineers
Photographer: Ivo Tavares Studio – www.ivotavares.net

You must be logged in to post a comment Login