in , ,

Take a Tour of Cherry Tree House designed by SOA architekti

The reconstruction of a terrace house for the needs and comfortable urban living with the current standards of a family.

Take a Tour of Cherry Tree House designed by SOA architekti
Photography by © Alex Shoots Buildings

SOA architekti reconstructed an early 1990s terrace house, introducing a touch of extravagance into the neighbourhood without breaking the set rules. Former two apartment units were unified into one living space organised around the central staircase and oriented on the garden dominated by an old cherry tree. Discover more after the jump.

Take a Tour of Cherry Tree House designed by SOA architekti
Photography by © Alex Shoots Buildings

From the architects: The reconstruction of a terrace house for the needs and comfortable urban living with the current standards for a family. The same terrace house design repeats in a few streets, using pseudo-mansard roofs, partial prefabrication, and materials from the early 1990s.

Take a Tour of Cherry Tree House designed by SOA architekti
Photography by © Alex Shoots Buildings

The terrain difference was used to the advantage in the original design. The street-level floor with small windows disappeared into the terrain. The entrance part of the house reminded a poorly lit basement. Fortunately, the end position of the terraced housing has a small garden with mature trees. The garden was difficult to access from the house due to the height difference. In addition, the main rooms were oriented in the direction of the sun but facing the street. The internal layout corresponded to the division of the house into separate apartments on each floor with a common entrance. Low clear height in the interior (2,5 m) defined its atmosphere.

The adaptation, therefore, required the unification of the house into a whole for the needs of one family. The staircase became the center of the layout.

The service function of the ground floor remained unchanged. It transforms into a proper ground floor with maximum daylight. The newly added window into the entrance hall allows a view even from the staircase. The extension of the house runs deeper under the terrain and at the level of the garden, it is covered by a terrace. It hosts a home fitness. The use of different construction is showcased in exposed concrete.

Take a Tour of Cherry Tree House designed by SOA architekti
Photography by © Alex Shoots Buildings

On the first floor, the individual rooms surround the central staircase creating an interconnected space. The visual connections and the views to the garden became an important element of the design. A large sliding door connects the living room with the garden. Clearance and height change of the floor helped the direct connection to the terrain level of the garden. Due to the increased height of the room, the entire floor became more dynamic.

Photography by © Alex Shoots Buildings
Photography by © Alex Shoots Buildings
Photography by © Alex Shoots Buildings
Take a Tour of Cherry Tree House designed by SOA architekti
Photography by © Alex Shoots Buildings

The top floor accommodates bedrooms accessible from a small walkway around the staircase. The master bedroom has a private dressing room and bathroom. The previously planned study room changed during the construction into an additional bedroom.

RELATED: FIND MORE IMPRESSIVE PROJECTS FROM THE CZECH REPUBLIC

The exterior division of the house is based on the uniform shape of the original mansard. The facade cladding made of fiber-cement boards transitions to the roof. Oak windows with frameless glazing are optically connected with the edge of the roof. The roof cladding integrates a retractable sunblind that covers the entire terrace area in the garden.

Photography by © Alex Shoots Buildings
Photography by © Alex Shoots Buildings
Photography by © Alex Shoots Buildings
Photography by © Alex Shoots Buildings
Take a Tour of Cherry Tree House designed by SOA architekti
Photography by © Alex Shoots Buildings

The small garden was enough to satisfy all the requirements for the current use. The interior views define its composition. Despite demanding changes in the garden, the old cherry tree remained its dominant feature. A few weeks after moving in, the whole family harvested cherries.

Studio: SOA architekti – www.s-o-a.cz
Author: Ondřej Píhrt, Pavel Směták
Studio address: Václavské nám. 828/23, 110 00 Prague, Czech Republic
Project location: Dědina, Prague 6
Project country: Czech Republic

Project year: 2018 – 2019
Completion year: 2021
Built-up Area: 177 m²
Gross Floor Area: 440 m²
Usable Floor Area :356 m²
Plot size: 590 m²
Cost: 1 mil. €

Photographer: Alex Shoots Buildings – www.alexshootsbuildings.com

Collaborator
Statics: Aleš Pražák
Garden architect: Atelier D.V.A.
Construction company: Klimava
Built-in furniture: Sekula

Leave a Reply

Your email address will not be published.

W.M. Keck Science Center at Linfield University by SRG Partnership

How To Maintain Whole Home Water Filters