House in Ovar Renovation by Architect Nelson Resende

By  |  Comments
11 Shares

Nelson Resende

Architect Nelson Resende renovated this old house in Ovar, Portugal, that has been in an advanced state of degradation and gave it a new life, turning it into a family house with new uses and new spaces. Take a look at the complete story after the jump.

Nelson Resende

Nelson Resende

Architect Nelson Resende

House Renovation by Architect Nelson Resende

From the Architect: The recovery of the house located at Rua Dr. José Falcão, aimed to introduce a series of capital gains that would enable its full utilization, in a completely current and according to the specific pretensions of a household that recently acquired the property.
Thus, after finding that the existing constructions, far from forming a fully coherent set, showed some indications of different treatment and states of conservation quite different from each other, it was easily concluded what to save and what to destroy, even though it is perceived that , the intervention should guarantee its own logic, a result that shows coherence and at the same time the naturalness that characterizes it – a splited intervention was not advocated here, which, even if it guaranteed an image or a set of easily readable images, did not introduce a degree of depth and density as it should characterize the architecture.
The house is located in a structural artery of the city of Ovar and the implantation, bordering the access road, leaning against the adjacent buildings, allows the repetition of an urban model of frequent use, that allows a peripheral occupation of the blocks and liberates its interior, for use mainly destined to the individual ends, as it happens here. In this scenario, both the secondary construction and the main house itself, present a logic of implementation supported by two main elevations, the street and the inside façade, which establish relations of a different form, more representative/formal in the elevation facing the street and more uncommitted in the inner, private elevation.
In addition, the buildings clearly accentuate their function, allowing a hierarchical reading, maintaining a more trivial relationship in the way the secondary building is constructed and presenting a constructively richer architecture for the dwelling, namely the noble spaces of more permanent use.

RELATED: FIND MORE IMPRESSIVE PROJECTS FROM PORTUGAL

Not only the materials, the richness of the construction and the scale of the spaces themselves distinguish each other, ensuring greater spatiality for the nobler spaces and relegating to the spaces of the secondary building the more contained scales.
In this sense, the intervention proposes a revaluation of these principles of action, introducing a logic of continuity, not of rupture.
Regarding the areas of occupation, it is proposed to maintain the existing areas of implantation, with only a regularization of the existing outbuilding that maintains the same area of implantation but is rebuilt, taking into account its advanced state of degradation.
Thus the spaces of social use and of greater permanence are destined to the main volume allowing to take advantage of the areas of the compartments and try to adapt them to the functions more propitious for the same ones. Complementarily, in the secondary volume, it is proposed the location of the garage space facing the street and the area of private use of the house, facing the interior of the street.
Finally, in the outbuilding redesigned in the meantime, it is proposed the location of support spaces, essentially the laundry and a small storage.
As for the attic floor of the main volume of the dwelling, the proposal foresees the maintenance of this space as a multipurpose space of support and generic use, despite introducing a new vertical access, a toilet and natural lighting through 3 mansard.
The proposal accuses the weight of the existing patrimonial wealth, and consciously tries to incorporate it as valid in the current solution, avoiding the musealization but also denying a more radical posture to erase all traces of a past, despite everything relatively present and valid for the use of the house, in current form.
Materially, the purpose was to keep as much as possible the constructive logic of existing building, ensuring that the new elements introduced did not cause significant disturbances in the spaces.
With regard to the treatment of outdoor spaces, the objective was to introduce a more unified reading into space, ensuring a more complex plant treatment perimeter by introducing a hedge and allowing a less crowded core, more available for less regulated use/committed and more versatile.
Finally, in terms of substantially visible alterations in the elevations of the buildings, on the ground floor, at the level of the secondary construction, it was foreseen the introduction of an almost total opening to the street, allowing the use of the respective interior space as a garage and, on the contrary, a more controlled opening of the two bedrooms to the plot – the elevations are therefore practically redone, having as principle the introduction of spans that maintain the scale of the construction, provided to the new program and its uses, but modern reinterpreting the more decorative sense of the tiles, reintroduced of apparent form in the stamping of the existent standard.

Adress – Rua Dr. José Falcão, 204, 208, Ovar
Project date – 2015
Construction date – 2016/2017
Client – private
Architecture – Nelson Resende, Architect
Exterior design – Nelson Resende, Architect
Structures – João Almeirante, Civil Engineer
Infrastructures – João Almeirante, Engineer
Electrical Infrastructures – Nuno Leite, Electrical Engineer
Construction – António Souto
Photography – João Morgado, Fotografia de Arquitectura
Construction área – 216.35 m2
Levels – 2 levels