Yongjia World Trade Centre by UNStudio

By  |  Comments

Yongjia Centre UNStudio

Architects at the renowned Dutch practice UNStudio share with us their winning design for the Yongjia World Trade Centre in Wenzhou, China. The impressive solution accommodates five towers, the tallest one positioned centrally reaches the height of 287 meters while the smallest is 146 meters high. The towers are imagined as a mixed-use development.

For more images and architects description continue below:

Yongjia Centre UNStudioYongjia Centre UNStudioYongjia Centre UNStudioYongjia Centre UNStudio

From the Architects:

The Yongjia World Trade Centre will create a new image for the WTC brand and will become a unique symbol for the new riverside city of Wenzhou.Wenzhou city lies in the dense economic zone along the coast of Southeast China, next to the Yangtze River Delta region. The deep water sea port outside of Wenzhou and the inland channel to the sea expands the city’s access advantages for international and domestic markets.

The World Trade Center is located in theOubeiSanjiang Area which has the highest development potential in Wenzhou. According to the master plan, the OubeiSanjiang Area in Yongjiais positioned as an integrated functional area with, among others, business, modern residence, tourism service, leisure and entertainment functions rolled into one.

The functional shift of the WTC area, from a business and financial district to a mixed-use development which includes cultural and recreational facilities and a high percentage of residential properties, will create a forward-looking and sustainable city district that has all the components needed to support economic growth whilstpropelling social connectivity and local identity.

Yongjia Centre

UNStudio’s competition design proposed 5 towers ranging from 287m for the main tower to 146m for the smallest tower.The office towers,including the World Trade Centre offices,are situatedin the North area of the development. High end residential apartments are located on the upper levels of these towers, with residences that enjoy the best 360 degreeviews overlooking the whole peninsula.

The programme mix of office and residential ensures an intertwining of functions and activation throughout the day and night.

In the South part of the development residential towers and a hotel tower are located.In accordance with the competition brief the total above ground area adds up to 500,000 m2, including shopping and commercial areas of 150,000 m2, office areas of 160,000 m2, hotel area of 50,000 m2 and a high-rise condominium are of 140,000m2.

Yongjia CentreYongjia CentreYongjia Centre

UNStudio’s design for the new World Trade Centrepresents a green neighbourhood in the sky whichis combined with three main elements:

– Trade and business
– Diverse programme mix
– Accessible public landscape

Yongjia Centre

The notion of precious objects on a tray drives the main design concept, where the continuous podium landscape occupies the entire site and serves as a tray-like, green plain for the towers. The harmonious composition of the towers affords a unique image of the development from all different views. The composition will interweave with its surroundings, yet will remain recognisable as family of objects.
On the tower scale ‘frames’ underline the concept of neighbourhoods in the sky which create unique locations with distinct identities.

Where these frames overlap the so-called ‘Eyes’ are located. These are commonly used spaces such as skygardens and lounges for use by residents, or social gathering places for office areas that afford the best views towards the river and Wenzhou city centre.Both the frames and the‘eyes’ enhance the character of this future city symbol.

Yongjia CentreYongjia Centre

The landscape is the unifying element in the overall design, providing the display element for the tower objects. It is in large parts publically accessible and establishes a continuous green connection that links through the central green axis to the riverfront area.

The competition design proposes zoning by differently themed areasembedded into the landscape that are related to cultural and entertainment functions.At the central water stream and on the lower podium levelthe landscape has a lively character with various functions.In contrast, the top of the roof enjoys a more private character. This zoning creates diverse green areas that can satisfy the different needs of residents, visitors and business people alike.

Yongjia Centre UNStudio

Project: Yongjia World Trade Centre
Designed by UNStudio
Credits: Ben van Berkel, Astrid Piber with Hannes Pfau, Ger Gijzen, Juliane Maier, Martin Zangerl and Sontaya Bluangtook, Amanda Chan, Albert Gnodde, Jan Kokol, Patrik Noome, Mo Lai, Jan Rehders, René Rijkers, Stefano Rocchetti, Shuang Zhang 
Landscape Consultant: Loos van Vliet
Structure Consultant: ARUP Shanghai
Sustainability Consultant: ARUP Hong Kong
Client: Shanghai World Trade (Shanghai) Holdings Group 
Building surface: 500.000 m² above ground 
Building site: 4 plots total 154,900 m2, the developable area is 111,237 m2  
Location: Wenzhou, China
Website: www.unstudio.com