Netherlands

TOPOS by Shift Architecture Urbanism

By  | 

Shift Architecture Urbanism

Project: TOPOS
Designed by Shift Architecture Urbanism
Location: Tilburg, The Netherlands
Website: www.shifta.nl
For their TOPOS project in Tilburg, Shift Architecture Urbanism creates a new type of country estate embodying eco-retail, recreation and nature. View more of the project after the jump:

Green boulevard. Topos transforms the flat body of earth in the existing master plan of .Fabric and LOLA into a differentiated earthwork. The boulevard, the squares and the buildings are placed in and on this earthwork. The body of earth is used as an instrument for place making and therefore becomes topographic. Each retail cluster is embedded in a specific three dimensional earth shape to create a sequence of differentiated places (topos). Shopping on the green boulevard becomes a natural experience in which the division between city and countryside, between architecture and landscape, is dissolved.

 

Shift Architecture UrbanismShift Architecture UrbanismShift Architecture Urbanism

Campus. The campus is designed as a distinct and recognizable cluster of three retail buildings, literally embedded in the landscape. The entrances of the buildings are oriented towards the inside of the campus, to create a shared court that seduces the visitors inside. All buildings have a maximum transparency towards the shared interior. The other, more closed, facades are provided with a continuous horizontal strip window that follows the topography of the earthwork. This strip window introduces a new "constructed" horizon which dramatizes the three dimensional character of the earthworks both from the inside and from the outside.

Shift Architecture UrbanismShift Architecture UrbanismShift Architecture UrbanismShift Architecture Urbanism

Square. The entrance square is formed by a bowl-shaped earthwork which opens towards the parking arboretum. The circular shape embraces the visitors and welcomes them into a different world that invites for exploration. The various buildings situated in, on or under the earthwork bowl can be accessed from the square. Each building typology has its own specific connection with the earthwork and the surrounding landscape.

Shift Architecture Urbanism

Block. The block houses a so-called landwinkel, a large shop where local food products are being sold. It functions as one of the anchor programs of the whole Groene Kamer development and is therefore prominently placed on top of the earthwork. The omnidirectional block manifests itself as a transparent greenhouse with a "wooden sculpture" inside. This sculpture is designed as a cross shaped volume which allows for open corners in the building. The corners function as indoor gardens that literally bring the outside inside and vice versa. The cross volume is carved open on the ground floor, introducing a continuous and flexible floor plan that connects the corner gardens.

Shift Architecture UrbanismShift Architecture UrbanismShift Architecture UrbanismShift Architecture UrbanismShift Architecture Urbanism

Restaurant. The restaurant manifests itself as a triangular carve through the body of earth. The carve accommodates an open entrance towards the square, a covered middle part with the seating area and a large terrace towards the south. The other functions of the restaurant are situated in the body of earth adjacent to the carve. Foldable window panels allow the complete south façade to open up, erasing the border between inside and outside.

Shift Architecture UrbanismShift Architecture UrbanismShift Architecture UrbanismShift Architecture Urbanism

Solitaire. The solitaire is designed as a "programmed vase" that provides a distinct landmark for the square. The vase consists of a closed core that evolves into a circular dish with a large mix of vegetation on top. The closed core house secondary functions, while the space under the dish functions as a ring shaped pavilion enclosed by glass panels. The system of sliding panels allows for different open-closed-configurations of the pavilion.

Shift Architecture UrbanismShift Architecture UrbanismShift Architecture UrbanismShift Architecture UrbanismShift Architecture Urbanism

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply