Tehama 1 House by Studio Schicketanz

By  |  Comments

Studio Schicketanz designed this stunning private residence located in Carmel-by-the-Sea, United States, in 2017. The House is designed around a central cleared knoll and prioritizes outdoor space. Indoor and outdoor spaces flow seamlessly together. Take a look at the complete story after the jump.

From the architects: Studio Schicketanz organized the design of this house around a central cleared knoll and prioritized outdoor space, producing a deep exploration into the ways in which a structure can merge with and arise from a very specific ecological language. Textured stone walls give rise to controlled cement steps leading to a crisply modernist structure detailed with geometric framing and supporting a cantilevered roof that offers a shaded penumbra around the entirety of the structure. Light is at play everywhere, from the dappled light that hits the stone wall to the reflection of the majestic neighboring tree in the house’s expansive glass facade

On the interior, neutral tones from the reclaimed teak flooring and a fir ceiling work with the couple’s art collection and pops of luxurious detail like an antique dresser and a smooth round tub to offer a consistent feeling of an evocatively natural aesthetic. Indoor and outdoor spaces flow seamlessly together through the barest hint of doorways and enclosure; everywhere is permeated by sun and sky.

RELATED: FIND MORE IMPRESSIVE PROJECTS FROM THE UNITED STATES

Studio Schicketanz designed the interiors to operate in effortless conversation with the exteriors; a relaxed sensibility permeates the house, offering a softness that produces a new experience of the modernism of the rest of the structure. The use of plaster, reclaimed wood, and hand-hewn details speaks to the history of the valley, and signals the level of restorative possibilities embedded within this project.

The house is part of Clint Eastwood’s coveted Carmel development called Tehama. It’s also part of Schicketanz’s career-long investigation into the relationship between landscape, building materials, form, and nature. Sleek plaster cubes are settled around a courtyard, offering a different material texture from the slick glass exterior of the main living space; views over the mountain range come into conversation with the carefully-considered details. The look is part rustic, part modern, all deeply-felt architecture.

Photography by Joe Fletcher

Find more projects by Studio Schicketanz: studioschicketanz.com