St Tropez Residence by SAOTA

By  |  Comments
88 Shares

SAOTA

SAOTA designed this St Tropez residence, a modern interpretation of Côte d’Azur living. The contemporary, rectilinear, cubic design was carefully considered to blend in with the more traditional residences that are prevalent in the area. Take a look at the complete story after the jump.

St Tropez residence, a modern interpretation of Côte d’Azur living

From the architects: Situated just above the beach of Plage de Pampelonne and a stone’s throw from Le Club 55 – the embodiment of the St Tropez lifestyle – the location called for seamless indoor-outdoor living. With the sloping site facing perfectly south, the garden side was designed to open fully to a raised living and dining area with a slanting planted embankment that leads to the pool and sun bathing terrace. A pavilion with outdoor lounge and cocktail bar, situated on the outsized lawn, further enhances the outdoor experience. A surrounding pine forest ensures privacy and provides the perfect back drop for a boule court set among the trees.

The design comprises a series of horizontal planes – the green hedge on street level, the solid street facing front of the house, the indoor layers running from east to west, the linear terrace and sloping green embankment and swimming pool below. Throughout the house, there is an interplay of solid walls and large openings created by full height windows and sliding doors opening into pockets. The individual elements of the upper portion of the house are unified by a horizontal eyebrow linking them and framing the outdoor garden courtyard.

RELATED: FIND MORE IMPRESSIVE PROJECTS FROM FRANCE

The client chose to design and source their own interiors and kept the colour palette neutral with natural, organic materials. Timber and glass for the furniture and accents of charcoal were strategically used. Pieces by Minotti and Patricia Urquiola can be found throughout. A bespoke chandelier above the dining table adds luxury to the space. Light vein cut travertine floors contrast the black slim line sliding doors and is repeated against feature walls, providing subtle accents.

As owner of a photography gallery, the client has an extensive art collection so strategically placed gallery spaces were included in the design to allow the artwork to be visible not only from the interior but also the exterior of the house.

Find more projects by SAOTA: http://www.saota.com/