in , , ,

Siemens HQ by Henning Larsen Architects

Henning Larsen Architects

Project: Siemens HQ 
Location: Munich, Germany
Client: Siemens
Architect: Henning Larsen Architects
Landscape architects: VOGT
Website: www.henninglarsen.com
The noted Danish practice Henning Larsen Architects wins the international competition to design the new Siemens Headquarters in Munich, the project is set to complete by 2015. HLA was selected out of twelve other companies including, Baumschlager Eberle Lochau ZT GmbH, Auer + Weber + Assoziierte, Hopkins Architects, Ingenhoven architects and Schmidt Hammer Larssen architects.

For more images and architects description continue after the jump:

Henning Larsen Architects Henning Larsen Architects Henning Larsen Architects Henning Larsen Architects Henning Larsen Architects Henning Larsen Architects

Engineers: Werner Sobek Frankfurt, Innius and HPP Berlin
Consultant (corporate identity): Johan Galster, 2+1
Gross floor area: 41,000 m2
Construction period: 2012-2015
Type of assignment: Winner of invited, international competition

Siemens’ new headquarters is an urban, recognisable composition of plazas, courtyards and alleys that will unfold a new, vibrant urban space in central Munich. Siemens and Munich are integrated into a harmonious whole by merging two archetypal entities – mass (Siemens) and void (Munich) – into a complementing formation. The city opens up the mass, which in response opens up to the city. The new headquarters consists of six rectangular, rounded volumes attached to a central vertical structure that connects the entire building complex.

This structure creates six varied courtyards engaging in close dialogue with the city – thus generating a new urban space to be explored. The office levels are connected by bridges, creating a continuous floor stretching through the entire building complex. The heart of the new headquarters, the atrium, is situated in the middle of the building and is accessible from all sides. The atrium also serves as the main entrance to the headquarters.

The top floor is well-suited for public events such as art exhibitions and allows the visitors to enjoy the skyline of the city while exploring the exhibitions. The public access to Siemens’ new headquarters creates a Page 2/3 continuous flow of guests and passers-by and signals that corporate architecture of the 21 st century should be open and inviting.

Sustainable by design

Siemens’ new headquarters will stand out as a spearhead project in sustainable design in an urban context. The objective of the project is to exceed today’s standards for green building such as DGNB Gold and LEED Platinum. State-of-the-art technologies produced by Siemens are incorporated into the design to ensure an optimal lifelong performance.

The design is energy efficient in itself. The organisation of the office spaces, the slightly sloping facades providing the building with ample daylight and the selection of healthy, sustainable materials demonstrate that an open, healthy working environment is of high priority to Siemens.

Team of architects: Louis Becker (Partner), Kostas Poulopoulos  (Lead Designer), Werner Frosch (Project Manager), Silke Jörgenshaus,  Vanda Oliveira, Blanca Ulzurrun, Carl Lyneborg, Christian Schjøll (3D),  Jie Zhang, Nico Schlapps, Omar Dabaan and Martin Wrå Nielsen (Sustainability).

One Comment

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

London River Park by Gensler

Parc des Expositions by OMA